Založ si blog

Prečo by sa katolíci mali vyhýbať šibačke?

Šibačkou sa môže myslieť len šibanie dievčatami prútom, čo bolo kedysi na Veľkonočný pondelok príznačné pre západné Slovensko, zatiaľčo pre východnú časť bola príznačná oblievačka; avšak, šibačkou sa dnes myslí celkovo šibanie aj oblievanie, teda myslí sa tým deň, kedy sa praktizuje dlho-zaužívaný Slovenský zvyk, ku ktorému by som sa rád vyjadril.

Prečo by sa katolíci nemali zúčastňovať šibačky?

Pre viacero vecí. 1. Najmä však preto, že s týmto zvykom je spojených množstvo lží a povier. Zacitujem teraz etnologičku Kornéliu Jakubíkovú, ktorá sa vyjadrila pre TASR (hovorí):

„Mládenci chodili oblievať a šibať dievčatá, aby boli plodné a šikovné,

Šibačkové prúty sú aj jarným symbolom zelene. „Sila v týchto prútoch sa mala preniesť dotykom rôznej intenzity na dievčence,“ objasnila etnologička.

„Tradičné zvyky sú zamerané na jarnú očistu,“

Ilustračný obrázok: šibačka (-dievča je hádzané do potoka).

Ilustračný obrázok: Oblievanie žien vodou.

Tieto a podobné poverčivé hlúposti sa šíria medzi ľuďmi. Najčastejšie však povera, že ženy sú šibané, preto „aby boli krásne po celý rok“ alebo „aby boli plodné a šikovné“ a pod. Čiže máme tu priamy súvis medzi pohanskými poverami – ktoré sa šíria horšie ako mor, počas tohto obdobia – s takzvanou Veľkonočnou šibačkou.

Niektorí modernisti, by dokonca radi miešali Kristovo zmŕtvychvstanie s týmto (zlo-)zvykom. Takíto by chceli integrovať pohanský koncept „jarnej očisty“, prevádzaný skrze poverčivé pohanské praktiky, s kresťanskou očistou v Kristovej krvi. Väčší blud, urážku Boha a modlárstvo si človek nedokáže predstaviť v tieto dni. Tieto povery, tieto vyššie uvedené lži, sú lži od Diabla, vytvorené preto, aby boli ľudia zakomponovaní do povier a staropohanstva. Keď sú dievčatá oblievané a šibané prútmi, nemá to žiaden efekt na ich plodnosť alebo krásu, bodka.

Toľko k poverám. Ale je aj mnoho ďalších dôvodov, prečo by dievčatá v tento deň nemali byť šibané a oblievané. 2. Ďalším hlavným dôvodom k nepraktizovaniu šibačky, je že totižto mnoho dievčat tento sprostý zvyk nenávidí – a po práve! Mnohé sú násilne vyvádzané von, potom oblievané alebo hádzané do potoka; oblievané hadicou; poháre vody (alebo rovno kýble vody) sú vylievané v skorých ranných hodinách na dievčatá a ženy (zakiaľ ešte spia) a potom sú škodoradostnými mládencami bité korbáčmi, keď sú takto násilne zobudené, a to aj napriek ich nesúhlasu.

Toto sám dobre viem, preto lebo som to kedysi ako dieťa robil (v dedine zvanej Šenkvice). Potom, ako sú tieto dievčatá vyoblievané studenou vodou, sú násilne plieskané korbáčmi po stehnách. A nehovorím o dievčatách, ktoré toto na sebe nechávajú robiť dobrovoľne (ako napríklad niektoré dievčatá z folklórnych súborov a pod.), hovorím o rádových ženách a dievčatách z mnohých rodín. (A inak mnohým sa ich šaty prilepia na kožu a odhaľujú ich cudnosť – čož je ďalší dôvod prečo dievčata neoblievať.) Sú aj prípady toho, že tamtie dievčatá, ktoré majú šibačku radi, dávajú mládencom nie stuhy na ich korbáče, ale dokonca ich vlastné spodné prádlo: podprsenky alebo nohavičky. (Jedným slovom úchylné.)

Toto je túpa zverina. Zvážte: takto chcete začať Veľkonočný pondelok, keď máme reflektovať skutočnú obnovu s Kristom a meditovať nad Jeho zmŕtvychvstaním? – keď sa máte vyvarovať hriechu a máte začať nové poveľkonočné obdobie bez hriechu? – Čo ma privádza k ďalšiemu bodu.

3. Ďalším hlavným bodom prečo by sa katolíci mali zdržiavať šibačky a šibačkových osláv, je časté prežieranie sa a opíjanie sa alkoholom. Chcem povedať, že nemám nič proti stretnutiu sa rodín pri spoločnom stole (ak sú tradičnými katolíkmi). Avšak, počas tohto obdobia dochádza častokrát k hriešnemu obžerstvu a opíjaniu sa. Mnohí sa opijú a preženú to s alkoholom, a potom upadajú do ťažkého hriechu. – koľko je takýchto duší, v momente keď majú rozjímať nad milosťou Ježiša Krista a nad Jeho vykupiteľskou úlohou? – ako veľa dochádza k prejedaniu sa čokolád, koláčov, kačaciny, či iných mastných alebo nemastných pokrmov? – koľko duší je stratených skrze opíjanie sa tvrdým alkoholom? Tento festival obžierania sa, je prestne to, čo Diabol chce – chce oddeliť človeka čo najďalej od Boha.

4. A teraz ku deťom. Tento festival jedenia, škodoradostného oblievania a bičovania žien korbáčom, malé deti bez najmenších pochybností pohoršuje. Formuje to v nich nesprávne hodnoty; deti sa prejedajú sladkosťami a mnohé deti sú zvádzané na to, aby šli šibať, čo najväčší okruh žien vo svojom okolí, pretože to berú ako zárobkovu činnosť. Mnohé deti tento sprostý šibačkový nonsens berú ako príležitosť zarobiť si peniaze. V mladých sa formuje chamtivosť, a Diabol ich lapá i takýmto spôsobom.

Čiže nemali by ste podporovať svoje deti k šibačke; nemali by ste ich motivovať k tomu, aby brali toto obdobie na odpútanie brzdy a prejedanie sa sladkosťami; nemali by ste praktizovať šibačku a mali by ste poučiť svoje deti k reálnym hodnotám.

Takže zhrniem to: šibačka je niečo, čomu by sa mal každý rozmumný človek vyhnúť! Je to folklórna somarina, ktorá je častokrát omotaná pohanskými poverami. Cieľom je vybiť si hnev na ženách, skrze ich potupné zaobchádzanie, odistiť brzdu, prejesť sa, opiť sa, zabávať sa a zarobiť peniaze.

No a ešte na záver: chcem povedať, že nie je nutné pre katolíkov, aby šli do kostola v tieto dni, pretože zažívame situáciu toho, že z Ríma panuje antipápež František s pohanskou sektou, ktorá tu existuje už od Druhého vatikánskeho koncilu, ku ktorej prislúchajú heretickí kňazi. Ľudia by mali zostať doma a modliť sa Ruženec, prípadne sa pomodliť navyše Zastavenia kríža. Nehladajte nostalgiu, hladajte pravdu a začnite slúžiť Bohu a pravde. Pozrite si vatikankatolicky.com, ak ste si ešte nepozreli a nemajte podiel na pohanskej sekte antipápeža Františka, a takisto nemajte podiel na falošnom ekumenizme.

Kristián Keller
Sedesvakantista

Nové video: Štefan Mordel, Christianitas a takzvaný krst túžby vs. katolícke učenie

15.11.2023

https://www.youtube.com/watch?v=QWtoWf3zmSU Toto video odhaľuje nie len modernistov, ale aj falošných tradicionalistov, ktorí hlásajú spásu skrze nevedomosť v Ježiša Krista (podvodom označované nimi ako krst túžby). Toto je heréza i modernizmus a odmietanie katolíckej viery! Odporúčam vám pozrieť si video až do konca, kde budete vidieť viacero heretikov, ktorí zastávajú [...]

Exorcista Matúš Marcin nie je katolík

16.06.2022

Exorcista Matúš Marcin, zdroj: gloria.tv, Sedevakantistický kanál Matúš Marcin, video s názvom „Matúš Marcin – Zo smrti k životu“, čas 1:18:19 : „…pravoslávni, v tých východných cirkvách – to sú všeobecné; …“ Toto je očividná heréza a nazývanie pravoslávnych siekt všeobecnými Cirkvami. Katolícky znamená i všeobecný. [...]

Svätý Tomáš Akvinský, o nenávisti

20.05.2022

(Svätý Tomáš Akvinský, zdroj: verejne dostupné.) Sv. Tomáš Akvinský, Summa Teologická, II.-II., otázka 34., čl.3: „Článok 3. Že či je nenávisť k niekoho susedovi vždy hriech? Námietka 1. Vyzerá, že nenávisť k niekoho susedovi nie je vždy hriech. Lebo žiaden hriech nie je nariadený alebo radený Bohom, podľa Prísloví 8:8: „Spravodlivé sú všetky [...]

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

kristiankeller

Otec O’Reilly vysvetľuje, že kebyže sa Veľká západná schizma (1378 - 1417) nikdy nestala, katolíci by povedali, že taká situácia je nemožná - t.j. situácia troch súperiacich nárokovateľov na pápežstvo, s nejasnou hlavou po dekády (nazývane i Papežské schizma po Česky); tak ako je tomu i dnes u tých, čo hovoria, že sedevacantná "téza" je nemožná, i keď fakty potvrdzujú, že je pravdivá. Veľká schizma sa stala, a Otec O’Reilly hovorí: že nemáme garantované, že horšie veci, božským prísľubom, sú nieto vylúčene, že sa nestanú. Nie je nič protirečiace si smerom k neporušenosti, s tvrdením, že nemáme pápeža od smrti Pápeža Pia XII. r.1958... (Zdroj výroku: vaticancatholic.com)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 190053x
Priemerná čítanosť článkov: 3017x

Autor blogu